Gemeente
Amsterdam

De Stem van Zuid

JongerenTop: ‘We worden gehoord!’

28 juni 2018

In het kort

Jongeren uit de Diamantbuurt hebben een JongerenTop georganiseerd om hun ideeën voor verbeteringen te bespreken. ‘We worden gehoord, heel tof.’


Een groep jongeren uit de Diamantbuurt heeft een JongerenTop georganiseerd, waar ze met lokale politici en experts bespraken wat zij graag verbeterd zien in hun buurt en stad. ‘Je ziet dat je als jongere wat kunt bereiken.’

‘We worden gehoord, heel tof.’
Een groep jongeren tussen de 10 en 27 jaar leerde vanuit buurthuis de Edelsteen in de Diamantbuurt debatteren. Politicus Rocco Piers zag potentie in de groep en daagde hen uit een JongerenTop te organiseren. “Het stadsdeel, de gemeente, ze willen allemaal jongerenparticipatie. Daar vinden ze ons een goed voorbeeld van”, verklaart Maaike Damming (21) de aandacht van politici. 
 
Uitdaging
De jongeren vonden het een leuke uitdaging. Ze bedachten wat er allemaal moest gebeuren, wat het zou kosten, vroegen subsidie aan, gingen meer jongeren werven en op zoek naar een locatie voor de verwachte 200 tot 250 jongeren. “Zóveel werk. Maar ook heel mooi dat we zoiets groots met een groep vrienden konden doen. We zijn goed geholpen door politieke partijen en jongerenwerker Linda van Combiwel, en werkten uiteindelijk samen met de gebiedsmakelaar.”
 
Goede ideeën
Maaike ontpopte zich tot een van de trekkers van de JongerenTop. “Jongeren hebben veel goede ideeën. Ze willen heel graag hun stem laten horen én gehoord worden. We hebben twintig thema’s gekozen, die we hebben voorbereid met jongeren uit de Diamantbuurt, De Pijp, de Rivierenbuurt en Oud Zuid. We hadden daarvoor factsheets met cijfers en prikkelende steekwoorden gemaakt. Want op de JongerenTop zit je wel met politici aan tafel, dat is spannend.”

 Heb jij ook een goed idee? Stuur je voorstel in
“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!