Gemeente
Amsterdam

De Stem van Zuid

Olympiatuin: moestuin voor en door de buurt

28 juni 2018

In het kort

Anneke Moesker is de drijvende kracht achter de Olympiatuin, een gemeenschappelijke moestuin voor en door de buurt.


Een rommelige strook op het Olympiaplein met onkruid en zwerfvuil is veranderd in een gemeenschappelijke moestuin voor en door de buurt. Anneke Moesker is de drijvende kracht achter de Olympiatuin. ‘Samen tuinieren is gezellig en je leert veel.’

‘Ik blijf me verwonderen over wat er allemaal opkomt.’
“Zó’n klein zaadje, en daar komt dan zó’n plant uit. Geweldig.” Anneke Moesker is initiatiefnemer van de Olympiatuin, een gemeenschappelijke moestuin voor en door de buurt aan de noordkant van het Olympiaplein. 
 
Schaamgroen
Als lid van moestuinvereniging Zuiderkruid was ze betrokken bij verschillende tijdelijke moestuinen op de Zuidas. De meeste Zuidasmoestuinen zijn inmiddels verdwenen of bijna gesloten. “Toen de Rai-tuin werd ontruimd, dacht ik: wat jammer dat het afloopt. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan. Dit stukje schaamgroen op het Olympiaplein had ik al langer in m’n hoofd. Er groeide veel onkruid, was zwerfvuil en er werd niets mee gedaan.”
 
200% meegevallen
Bijgestaan door NMT Zuid (dat groeninitiatieven in Zuid begeleidt) en de gebiedsmakelaar van het stadsdeel, kregen Anneke en haar medebestuursleden van Zuiderkruid de Olympiatuin voor elkaar. Ze regelden bodemonderzoek, subsidies en offertes, flyerden en gingen de deuren langs om de buurt te peilen. Het was passen en meten met de kosten, want er moest een laag grond afgegraven en nieuwe gestort, een muurtje gebouwd om gronduitspoeling naar het kunstgrassportveld te voorkomen en het moest er netjes uitzien. “Het kost moeite en een lange adem, maar het is me tweehonderd procent meegevallen hoe de gemeente meedacht en hielp de hindernissen te overwinnen.” 
 
Asperges, paddestoelen, okra
Ook de Olympiapleinbewoners reageerden positief: “Niemand had bezwaar en 25 bewoners zeiden meteen dat ze wilden meedoen. Een moestuin zo dichtbij huis is natuurlijk uniek.” Half maart hadden ze een zaaiplan gemaakt, moestuinbedden en paadjes gemaakt en de eerste plantjes gepoot. Er komen nog fruitstruiken en ieder kan met z’n interesses aan de slag. Anneke: “Zelf wil ik dolgraag groene asperges proberen en eetbare paddestoelen kweken. Een Surinaamse man wil okra en aubergine kweken, anderen tomaten, paprika’s, vergeten groenten.” 
 
Zadenruil
Geld voor (liefst ecologische) planten is er nog nauwelijks, maar het begin is er: “Zaden hebben we van een zadenruildag, we konden wat planten van eerdere moestuinen overhevelen en gereedschap hebben we van Zuiderkruid en een nieuwe bovenwoningbewoonster die een grote tuin had.” 
 
Samen tuinieren
Wekelijks zijn er twee gezamenlijke werkmomenten, op woensdagmiddag en zaterdagochtend. Anneke: “Iedereen probeert in ieder geval één keer per week mee te tuinieren. Het motiveert, als je het met elkaar doet. Zo krijg je samenhang en weet iedereen wat er de rest van de week nog moet gebeuren.” 
 
Pompoensoepdag
De oogst is voor iedereen die meewerkt. En voor de ‘social return’ waarvoor Zuiderkruid een contract met de gemeente heeft getekend. “Bijvoorbeeld een pompoensoepdag voor de buurt, en we willen schoolkinderen en bewoners van het verzorgingshuis hiertegenover uitnodigen.” 
 
Verbinding
Dat de buurtmoestuin de sociale samenhang vergroot, merkt Anneke nu al. “Er wandelen veel mensen langs, die leuk reageren. Je hebt hier heel gemakkelijk aanspraak. De Olympiatuin verbindt ook beide kanten van het plein met elkaar.” 
 
Gezellig
Als de bewoners de Olympiatuin het eerste jaar goed onderhouden, mag de moestuin blijven. Anneke: “Met genoeg mensen en een hechte groep kunnen we het lang volhouden. Ik heb samen tuinieren altijd erg gezellig gevonden, veel van anderen geleerd en leuke contacten aan de andere tuinen overgehouden. En ik blijf me verwonderen over wat er allemaal opkomt.”
 
Heb jij ook een goed idee? Stuur je voorstel in!
“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!