Gemeente
Amsterdam

De Stem van Zuid

IN De Pijp helpt duurzame initiatieven op gang

28 juni 2018

In het kort

Wie wel duurzaam wil, maar niet weet hoe, krijgt hulp van IN De Pijp. ‘Wij nemen drempels weg.’


IN De Pijp is een inspiratienetwerk voor duurzame initiatieven in De Pijp. Doel: zonnepanelen op daken, en samen met bewoners en scholen duurzaamheid zichtbaar en haalbaar maken. Initiatiefnemer Gerard Lommerse: ‘Wij geven mensen een zetje in de rug.’

‘Wij nemen drempels weg.’
“Duurzaamheid is niet alleen een zaak van de overheid”, stelt Gerard Lommerse, “het is ook iets wat mensen zelf moeten doen.” Alleen: “Mensen voelen het als ingewikkeld, dan komt het er niet van. Wij geven hen een zetje in de rug.”
 
Inspiratienetwerk
Samen met buurtgenoot Matty van Ewijk heeft Gerard IN De Pijp opgericht, een inspiratienetwerk voor duurzame initiatieven in De Pijp. “Wij brengen iedereen bij elkaar, nemen drempels weg, organiseren bijeenkomsten, overleggen met corporaties en zorgen voor zichtbaarheid. Zonnepanelen zijn het meest tastbaar, daar beginnen we mee.” 
 
Praktische oplossingen
“Er zijn heel veel daken in De Pijp waarop zonnepanelen kunnen, maar toch is het nog niet gebeurd.” Gerard kan het weten; vanaf zijn woonkamer op vierhoog kijkt hij panoramisch over de stad uit. “Het is goed voor de planeet, niet slecht voor je portemonnee en voor alle bezwaren zijn praktische oplossingen. Dus waarom zou je het niet doen?” 
 
Zichtbaar duurzaam
Doel is binnen een paar jaar zonnepanelen op veertig tot zestig daken, scholen op gang helpen met duurzaamheid en samen met bewoners en scholen duurzaamheid zichtbaar maken in de buurt. Matty heeft vanuit z’n werk contacten met opleidingen en studenten. “Die kan hij inzetten voor onderzoek. Zij proberen ook slimme oplossingen te bedenken voor afvalstromen.”
 
Succesvolle pitch
In de zomer van 2017 hielden ze een pitch op een G250 in De Pijp, om bewoners bij elkaar te krijgen om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Er kwamen meteen belangstellenden op af: bewoners en de gebiedsmakelaar van stadsdeel Zuid. 
 
Vragen
In december 2017 organiseerde IN De Pijp een eerste bijeenkomst voor verenigingen van eigenaren (vve’s) en huurders, om te kijken wat er bij hen speelt rondom zonnepanelen. Gerard: “Er waren zestig, zeventig bewoners die allemaal zonnepanelen willen, mensen van het stadsdeel, het wijkcentrum en !Woon. Er kwamen allerlei vragen: heb je een vergunning nodig? Waaien ze niet van het dak? Hoe werkt het bij een monument? Ze vonden het ook heel prettig om elkaars ervaringen te horen.”
De avond leverde een ‘postcoderoosinitiatief’ op. Buurtbewoners investeren daarmee in een gezamenlijk zonproject op een groot dak in de buurt, in ruil voor korting op hun energienota.
 
Scholen
IN De Pijp heeft ook een bijeenkomst georganiseerd voor scholen in en rond De Pijp over duurzaamheid. Schoolleiders en -bestuurders van acht basisscholen bespraken hier wat ze al doen, wat ze willen en welke rol IN de Pijp en andere partijen daarbij kunnen spelen.
 
Groei
Initiatief en inzet van betrokkenen is essentieel. Gerard: “Wij doen alleen iets als anderen iets doen; we kunnen het niet allemaal zelf. Onze insteek is dat bewoners andere bewoners meenemen die ook willen.” Dat lukt: “De mensen van de decemberbijeenkomst zijn nog steeds bezig, en er komen mensen bij. Ze hebben eindelijk een platform waar ze hun ideeën kwijt kunnen. Het ontwikkelt zich, en ons netwerk breidt uit.”
 
Snelle ontwikkelingen
De vve-groep is aan de slag, en voor de corporatiehuurders praat IN De Pijp met de woningcorporaties. “Die hebben grotere wooncomplexen, ingewikkelder structuren en meer kosten. Maar de Alliantie zegt al: ‘Wij gaan extra hard ons best doen voor bewoners die zonnepanelen willen.’ Wij blijven er op de achtergrond bij.” 

Voor de hele stad
Voorlopig zet IN De Pijp vooral in op zonnepanelen. “Maar als mensen een ander duurzaam idee hebben, kunnen we dat ook op gang helpen. Het idee is om een aanpak voor duurzame initiatieven te ontwikkelen waar bewoners, scholen en belanghebbenden van andere stadsdelen ook mee aan de slag kunnen.” Zo kan straks de hele stad profiteren van IN De Pijp.
 
Heb jij ook een goed idee? Stuur je voorstel in!
“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!