Gemeente
Amsterdam

De Stem van Zuid

Dit voorstel is afgerond

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit voorstel is uitgevoerd. Lees daar meer over op deze pagina.

Bescherm de glas-in-lood ramen van de winkelgevels in de Ferdinand Bolstraat, Van Woustraat en Ceintuurbaan.

Door Jeroen Janse
28 augustus 2018

Ik zou het een leuk idee vinden om de glas-in-lood ramen van winkels in deze winkelstraten te behouden, te herstellen en terug te brengen.

Persoonlijk ben ik vaak gefascineerd door deze prachtige creaties. Maar  ik ontdek ook dat men niet altijd de artistieke en esthetische kanten hiervan waardeert, want het zit dan verborgen achter platen van hout. Volgens mij zouden deze straten veel aantrekkelijker en vriendelijker worden als men dit in oude luister gaat herstellen. In de Pijp zijn er ambachtslieden gevestigd die glas-in-lood maken en herstellen. Het zou prachtig zijn als zij dit kunnen oppakken en uitvoeren!
Ik hoop dat mensen mijn voorstel willen steunen en dit ook een goed idee vinden.

Locatie

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Anne Spit | 3 september 2018 23:18

Ik ben het helemaal eens met bovenstaande. De armoedigheid en eenheidsworst van dichtgetimmerde winkelpuien zou plaats kunnen maken voor karakterestieke puien die veel meer sfeer uitstralen. Het zou de pijp meer sfeer geven en laten behouden.

Joost van Bennekom | 8 september 2018 23:10

Door de gevels weer hun historische glas en lood aangezicht te geven krijgt de buurt zijn eigen, karakteristieke uitstraling terug, hetgeen niet alleen mooier is, maar ook de buurt meer aantrekkelijk maakt voor bezoek door is toeristen. Een 'Blokker-straat' hebben we overal in Nederland, dus maak de Pijp weer mooi!

Angelique van Kampen | 10 september 2018 11:11

Ik ben voor omdat juist glas in lood ramen zoveel sfeer geven en iets zeggen over een periode waarin het heel gebruikelijk was om glas in lood te gebruiken. Dit kleine stukje geschiedenis zou gekoesterd moeten worden.

Ann Van den Boom | 12 september 2018 20:24

Amsterdam is liefde op het eerste gezicht, onze gevels zijn dat 'gezicht'. Dat hoort gewoon veel aandacht te verdienen!

Frans Smit | 31 augustus 2018 08:51

Glas-in-lood ramen zijn een belangrijk deel van de (binnenhuis)architectuur van Amsterdam en moeten bewaard blijven. Bovendien zijn zij vaak ontworpen door kunstenaars (vooral in de jaren 20).

Jephta Dullaart | 10 september 2018 16:33

goed plan om meer aandacht op behoud van historische winkelpuien te geven! Geven karakter en sfeer aan onze winkelstraten!

David Jongsma | 12 september 2018 16:09

Alles wat mooi is wordt gesloopt in de pijp. Als ergste voorbeeld café Koekenbier. Laten we nog iets bewaren van de oude Amsterdamse glorie

Jacqueline Overeem | 12 september 2018 18:40

Daarom maak ik er ook altijd een foto van voordat t geheel in puin ligt

Jacqueline Overeem | 12 september 2018 18:36

Beste Jeroen, ik heb ongeveer een maand geleden een mail gestuurd naar t stadsdeel of ze Aub het glasin lood bij de verbouwing van de Van Haren in de F Bolstraat kunnen restaureren. Ik heb geen antwoord gekregen. De gevel is bijna klaar, er is een (1) raampje teruggeplaatst.

j Klein Nijenhuis | 12 september 2018 21:38

Te vaak wordt vergeten dat wat eenmaal weg is nooit meer terug komt. Of alleen tegen hoge kosten. Of als iets nieuws met een retrosausje. Bovendien is het respectloos om dingen, waar zoveel zorg en vakmanschap aan besteed is, zo maar te slopen.

Christien Ouwendijk | 12 september 2018 21:58

Nieuw is niet altijd mooier en/of beter.Wees toch zuinig op ons glas in lood en oudere architektuur.

Tania Barkhuis | 12 september 2018 22:07

Ik ben voor omdat de Pijp haar karakter met geschiedenis en pijpelaatjes nou juist is waarom deze buurt aantrekkelijk is. Hier komen en alles goedkoop en plat maken is karaktermoord. Blijf dan lekker in je eigen vinexwijk.

Jan Willem Leusink | 12 september 2018 23:55

Ik ben voor want het verhoogt de stedelijke kwaliteit. In de gemeente Leiden geeft de gemeente subsidie voor de restauratie van historische gevels en dat project is een groot succes! Zou Amsterdam ook moeten doen! Kijk eens op:
https://www.erfgoedleiden.nl/bouwen/is-subsidie-mogelijk/winkelpuiherstel

Henk van Zanten | 29 augustus 2018 13:41

Een sympathiek idee maar erg afhankelijk van de medewerking van eigenaren, huurders en huisstijlbewakers. Hoop doet leven.

Annette Porto | 31 augustus 2018 09:30

Supergoed voorstel Jeroen! Op deze manier wordt de Pijp ook aantrekkelijk gemaakt voor kunstminnend publiek.

Anja van de Werd | 4 september 2018 16:40

Ik ben voor omdat ik glas in lood prachtig vind om
naar te kijken en hoe meer hoe beter in deze buurt.

Leonie Dorrestein | 13 september 2018 00:12

Ik ben voor, want dit maakt zuid/de pijp uniek en anders dan het centrum en andere stadsdelen. Moderne (overal voorkomende) gevels dragen niet bij aan het behoud van het eigen(zinnige) en artistieke karakter vd pijp.

Helmuth Van Es | 13 september 2018 02:23

Amsterdam en de Pijp in het bijzonder verliest anders volledig zijn unieke karakter wat het nu juist zo aantrekkelijk maakt

Robert Ligthelm | 13 september 2018 14:33

Ik vind dat de historische omgeving zo veel mogelijk beward moet worden. Er is al te veel verloren gegaan. Van harte ondersteun ik dit iniatief

Roderik Vrolijk | 13 september 2018 15:28

Ik ben voor, want het geeft een prettige sfeer en gezelligheid aan deze winkelstraten. Overigens verdienen recente verbouwingen van bijvoorbeeld Het Ceintuurtheater en de Blokker-vestiging op de Ferdinand Bol vanuit dit perspectief waardering: daar is door de eigenaars geinvesteerd in het terugbrengen van een passende pui (al dan niet met glas en loodramen).

Fons Alkemade | 13 september 2018 17:45

Er zijn nog maar weinig echt bijzondere winkelgevels over. Gelukkig worden er wel af en toe oude geschilderde opschriften weer hersteld, door de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam e.o. Niet alleen het glas-in-lood moet weer zichtbaar worden maar die puien moeten ook in hun totaliteit beschermd worden.

W.O. Hofstede | 14 september 2018 14:51

Ik ben voor, maar ik vind dat het niet alleen of zelfs maar voornamelijk om het glas in lood moet gaan, maar om de winkelpuien in hun totaliteit (houtwerk, tegels, &c).

Rob Godfried | 15 september 2018 00:23

Ik ben voor omdat de Pijp als "19e eeuwse wijk" in historisch opzicht ook een beetje als zodanig herkenbaar moet blijven aan de puien.

carla pastor | 12 september 2018 16:46

Ik elke dag tegen al die vieze puien aan zit te kijken,een enkeling daar gelaten,slecht onderhoud van de winkeliers, onbegrijpelijk als je zo'n hoge huur moet betalen.

J.J. van Raalte | 12 september 2018 22:38

Prima idee: het goede behouden!

Yo de Boer | 13 september 2018 15:16

Het maakt een drukke winkel-en verkeersstraat aantrekkelijker en rustiger als de prachtige puien weer tevoorschijn gaan komen. Winkels en bedrijven zijn op ooghoogte, dus heel belangrijk, dat daar extra aandacht aan wordt besteed. Meestal worden de woningen boven de winkels mooi opgeknapt. Nu nog de winkels. Als ze al niet door te enthousiaste ondernemers (onherstelbaar)zijn vernield. Ik zie het ontstaan in andere buurten in bv west en nieuw-zuid door degenen die de waarde ervan hebben ingezien.

Wienik Everts | 15 september 2018 15:55

Kunst en karakter mogen nooit vernietigd worden. Hout en glas in lood mogen niet van een gevel verwijderd worden.

Laurie Hond | 23 september 2018 13:05

Ik vind het mooi om vroeger en nu met elkaar te verbinden; behoudt het goede en vernieuw waar nodig. De glas in loodramen zijn prachtig en zullen bijdragen tot een fijnere sfeer en grotere schoonheid in onze buurt

Frans van Kampenhout | 24 september 2018 18:30

Omdat oud en tijdloos vakmanschap met een stuk meer liefde en toewijding gemaakt is dan de 'platte' en soms schreeuwerige 'moderne' beplating die goedkoop er tegenaan 'geplakt' is.

Joost Imhulsen | 27 september 2018 10:57

Ik ben voor omdat het historisch erfgoed is en een sieraad voor de buurt.

Peter van der Putten | 13 april 2019 16:08

Absoluut voor. Het geluk bij het ongeluk is dat vaak de originele details achter de betimmering schuil gaan of iig een deel ervan. Het stuk Van Wou net ten zuiden van de Ceintuurbaan is een gigantisch door opgeknapt de laatste 10 jaar.

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Rob Shefferd | 12 september 2018 16:11

Waarom wil iedereen maar beslissen over eigendommen van een ander. Als je het zo belangrijk vindt, koop dan zelf die panden op , kan je zelf beslissen over de gevel.

Christien Ouwendijk | 12 september 2018 22:02

Wel eens gehoord over Respekt?!

Robert Ligthelm | 13 september 2018 14:34

Door een historisch pand te kopen neem je automatisch de verantwoordelijkheid daarvoor op je. Koop anders een pand in Almere.

Yo de Boer | 13 september 2018 15:23

Vaak zijn de winkelpanden in winkelstraten gehuurd van projectontwikkelaars,die het niet zoveel uitmaakt wat er met de gevels gebeurt.

Sebas Baggelaar | 14 september 2018 13:58

Op zich is dit een vaker voorkomende reactie, die ergens ook wel op begrip kan rusten: Het is mijn pand, dus ik doe er mee wat ík wil. Alleen, een stad is natuurlijk meer dan een verzameling bezittingen. Een stad is ook een plek voor mensen om te leven, te recreëren, te genieten. Een thuis. Een stad is wel degelijk van iedereen en niet alleen van de mensen die er bezit hebben. Het aanzicht van een stad is van iedereen en daarom heeft iedereen daar ook gezamenlijk zeggenschap over.

Sebas Baggelaar | 14 september 2018 13:58

Overigens wordt er in het voorstel niet gesproken van het opleggen van verboden of verplichtingen. Het gaat uit van het stimuleren van vrijwillige restauratie door middel van een fonds. Het idee hierachter is dat als je voor hetzelfde geld iets moois kan maken, dat eigenaren van winkels daar dan voor kiezen. Sebas Baggelaar, Heemschut

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.